Cara Nak Buat Cili Jeruk Yang Sedap

Didihkan air cuka saya guna cuka seperti dalam gambar ni gula dan garam. Bahkan kelezatan makanan ini menduduki peringkat pertama di dunia mengalahkan makanan-makanan dari negara lainnya.


Cara Buat Cili Jeruk Homemade Tahan Lama Tak Berkulat Kekal Rangup Youtube

Saya nak share cara saya buat cili jerukBiasa kalau ada tempahan mi goreng atau mi karisaya akan sertakan cili jeruk ni sekali.

. Didihkan air cuka saya guna cuka seperti dalam gambar ni gula dan garam. Celur cili dalam air yang mendidih sehingga layu. Resipi mantap ni Nina dapat dari Dapur Kak Jee.

Cara Mudah Buat Jeruk Cili Padi ni cuma perlukan bahan seperti cili padi merah cuka air gula garam dan kapur jika ada. Cara untuk membuat Nasi Goreng Cili Api yang sangat berbaloi untuk dicuba. Belilah dalam setengah kilo cili hijau yang segar bugar.

Hanya Guna 4 Bahan SahajaTahan Berbulan-Bulan. Senang buat banyak sekaligus. Didihkan air dah mendidih masukkan petai untuk direbus.

Suami sy kalau beli mee basah. Masukkan cili yang sudah dipotong ke dalam botol dan masukkan 2 sudu gula. Masak air cuka gula garam sehingga mendidih kemudian tuangkan ke dalam botol dan tutup.

Jom cuba buat cili jeruk homemade. Cili Api Cuka dan Garam. Tu sebab dikongsikan di sini.

Celur cili dalam air yang mendidih sehingga layu. CILI JERUK BAHAN-BAHAN 5 tangkai cili besar hijau 4. Alhamdulilah kini dah jumpa cara yang betul buat jeruk cili padi.

Jangan sampai terlalu lembik. Korang tau tak yamg betul nya ianya tak perlu pun air. Tips nak elak cili jeruk tak busuk.

Tahan lama cili ni kalau kena gayanya. Toskan cili dan ketepikan seketika. Saya pakai agak-agak je sukatan.

Nak ltk cili api pun blh jk nak pedas 7. Tujuan supaya cili tak lembik nanti kekal rangup dijeruk. Sebelum dicampurkan dengan cuka dan garam.

Jangan potong terlalu tebal dan jangan terlalu nipis. Cara Membuat Cili Jeruk. Sesuai Digunakan Untuk Masak Nasi GorengSayur Banyak Lagi.

Homemade lagi best buat rangup-rangup ikut cara yang dikongsi oleh Farid Sham. Lebih elok jika guna kuali yang besar dan minyak yang banyak. Resipi Langkah Demi Langkah Cara-Cara Membuat Sambal Kicap Paling.

Resep Basreng Pedas Daun Jeruk Rasanya Nendang dan Teksturnya Kriuk. Cara Buat Lempeng Susu Yang Lembut Dan Sedap. Kemudian tampi sedikit bagi mengeluarkan bijinya.

InsyaAllah result 100 menjadi Selamat mencuba. Cili hijau ambil yang segarkeras 2 sudu gula. Jenuh nak menyambal tiap hari so buat cili jeruk separuh.

Kalau makan mi goreng atau mi rebus memang sedap kalau ada cili jeruk. Sesuai Sangat Cicah Dengan Lauk Pauk Bakar. Cuci bersih cili hijau sebelum dipotong.

Kalau makan nasi air mi goreng nasi goreng atau kuetiau goreng memang sedap kalau dinikmati bersama cili jeruk niKuah jeruk tu kalau cicah bersama ikan goreng pun sedap tau. Sedap Sampai Susah Nak Habaq. Baca juga.

Meh Nina share cara buat cili jeruk yang betul. Pastikan balang juga dibasuh bersih dan di lap hingga kering. Tutup botol tadi dan goncangkan supaya gula sekata meliputi hirisan cili hijau tadi.

Lepas dah siap buat letak je dalam peti dan guna sudu bersih untuk ambil Insyaallah memang tahan lama elok. Nak guna lada besar juga boleh ya. Simple saja cuma 3 langkah.

Awning Grill Pintu Pagar Utama Pagar Rail Tangga Semua Kerja-Kerja Besi. Rebus sehingga airnya kering. Ambil cili dan masukkan separuh ke dalam balang.

Isikan air masak yang suam separas buah yang dipotong ke dalam besen. Seterusnya masukkan 2 sudu makan gula. 1Mula-mula kena sediakan cili hijau yang segar bugar.

Anda boleh juga hiris-hiris cili padi jika mahu. Potong lada solok ikut nak guna banyak mana. Resipi Pes Sambal Belacan.

Masukkan dalam bakul dan goncang untuk keluarkan biji jika biji ada sikit-sikit tak mengapa. Kalau nak guna cuka epal pun boleh. Memandangkan hidangan selalu kita buat di rumah jadi eloklah stok cili jeruk ini kita buat sendiri.

Insyaallah cili jeruk memang sangat rangup nanti. Lepas basuh pastikan cili tu kering betul2. Satukan semua bahan di atas kacau sebati dan peram dalam bekas kaca yang kering jika basah lapkan hingga kering.

Nak buat cili jeruk biarlah masih ada rangupnya. Cuci lada dan lap untuk tahan lama sebab kuah tak perlu masak. Cili jeruk yang biasa saya buat boleh tahan berbulan-bulan dan masih rangup tau Bahan-bahan.

Letakkan hirisan cili di dalam botol kaca. Alhamdulillah setakat hari ni tak mengecewakan mendapat pujian. Yang 0998217711968781 dan 127281754304555 di 140586624720146 itu 160605525635212 dengan 192694315549759 ini 204249539860528 untuk 205573034539414 dari 209959237384937 dalam 211677996685297 tidak 211939383059724 akan 24399120190214 pada 262667215573031.

Toskan cili dan ketepikan seketika. Potong dadu daging saiz sebesar ibu jari. Rupanya nak buat cili jeruk ni senang saja 4 langkah saja hari keempat dah boleh makan.

Menu Diet 10 Resepi Ikan Singgang Mudah Dan Sedap. Raya baru ni mak kasi banyak sangat cili. Kemudian hiris cili hijau mengikut saiz yang anda mahukan.

Cara-Cara Membuat Cili Jeruk Homemade. Maksudnya cili nya lebih tahan lama tak berkulat dan kekal rangup walau berminggu malah berbulan. Biarkan sehingga cili bertukar warna kepada hijau pucat dan sejukkan di suhu bilik.

Hidangan sampingan ni yang boleh menaikkan selera makan. 30 Resipi Mee Kuey Teow Bihun Pasta. Satu lagi rahsia resepi cili jeruk rangup adalah dengan merendamkan potongan cili jeruk dengan air kapur selama 1-2 jamSelepas itu basuh hingga bersih 2-3 kali untuk hilangkan bau kapur.

Bagi anda yang belum tahu cara-cara nak buat cili jeruk yang sedap. Potong cili ikut saiz disukai. Cili api yang hijau pun sedap jugak.

Tq kjee share cara buat cili jeruk nimemang mencari pun cara membuatnya sebab klu lea buat selalu je berkulat. Rendam dengan air dan masukkan kapur 12 sudu makan. Air tu biarlah menutupi paras daging tu ya.

Melalui facebook Rafidah Zainul ibu ini kongsi cara membuat cili jeruk yang sedap dan tidak lembik. Ben guna 12-15 lada solok. Untuk menyimpan cili jeruk guna balang kaca.

Korang tahu tak cara bikin cili jeruk yang betul. Rupanya nak buat cili jeruk ni senang saja 4 langkah saja hari keempat dah boleh makan. Dari dulu sy nak buat tp x th cam manasy suka mkn cili jeruk dgn mee basah.

Jangan potong terlalu tebal atau terlalu nipis. Kena didihkan atau masak dulu cuka dan air ni ya untuk tujuan supaya cili jeruk kita tahan lama dan tidak berkulat.


Cara Cara Buat Cili Jeruk Yang Sedap Rangup Tahan Lama


Cara Buat Cili Jeruk Paling Rangup Dan Paling Mudah


Cara Cara Buat Cili Jeruk Yang Sedap Rangup Tahan Lama


Rahsia Jadikan Cili Jeruk Rangup

No comments for "Cara Nak Buat Cili Jeruk Yang Sedap"